Verdedigingsmiddelen

Elk middel dat binnen handbereik is, kan worden gebruikt als verdedigingswapen. We kennen passieve en actieve wapens. Hiermee bedoelen we alledaagse gebruiksvoorwerpen. Deze gebruiksvoorwerpen gebruiken we uitsluitend voor de zelfverdediging van onszelf of van anderen, indien we in situaties van “noodweer” terecht zijn gekomen.

Een actief wapen is een wapen dat we zonder meer kunnen gebruiken om onszelf te verdedigen.

 

 

 

 

 

Enkele voorbeelden: handtas; paraplu, schoenen of een sleutelbos. Een speciaal voor de zelfverdediging uitgetest wapen is de *“Kubotan” (NB: gebruikt u deze NOOIT zonder ermee geoefend te hebben onder leiding van een ervaren leraar!). Dit is een ongeveer 15 cm lang stokje dat u altijd in uw jaszak of handtas kunt meenemen. Vooral dames of ouderen en gehandicapten die niet al te sterke handen hebben, kunnen hiermee een behoorlijke slag, steek of druk uitoefenen.

Een passief wapen is een voorwerp waarmee een afleidingsmanoeuvre wordt uitgevoerd. Door bijvoorbeeld een sjaal, bril, handschoen of zand naar de aanvaller te gooien, heeft u de tijd om tot een goede zelfverdediging te komen. Dit worden ook wel gelegenheidswapens genoemd. Omdat je sommige dingen toevallig tegen komt op het terrein waar je je op dat moment toevallig bevindt!

ECHTER: De allerbelangrijkste verdedigingswapens zitten aan je lichaam en zelfs in je lichaam! Want de stem is een behoorlijk belangrijk wapen om meer kracht te zetten in een stoot, slag of trap maar ook om mensen af te schrikken of juist te waarschuwen. Je geest/brein is heel belangrijk bij bv. het waarnemen, opletten, volhouden, technieken aan te bieden aan je lichaam wanneer dat nodig is (na veel trainen pas!). Je handen, ellebogen, knieën en voeten zijn belangrijke wapens om te stoten, slaan en te trappen! En die wapens heb je altijd bij je, niet dan?

Je ziet, wapens genoeg!