De meeste mensen hebben de neiging om ietwat huiverig te reageren als er gesproken wordt over zelfverdediging.
Waarom is dat?
Meestal denken mensen dat er bij zelfverdediging getraind wordt in vechtsporten of krijgskunsten, maar dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn om uzelf te verdedigen als dat echt noodzakelijk blijkt te zijn! Zelfverdediging is niet iets dat in deze eeuw is uitgevonden, maar is al duizenden jaren oud!
Het is altijd al noodzakelijk geweest voor de mensen om paraat te zijn. Paraat tegen de grootste vijand van de mens, de mens zelf!
Juist in deze tijd zijn we minder bang voor natuurgeweld, dan voor onze medemens. Zelfverdediging is echter ook zelfweerbaarheid! Juist nu in deze tijd, die wel steeds gewelddadiger lijkt te worden, is zelfverdediging een steeds vaker terugkerend onderwerp in discussies op verjaardagen en in de media! Vooral ook omdat dit onderwerp meer en meer uit de taboesfeer geraakt! Zelfweerbaarheid wil niet alleen zeggen dat u zichzelf kunt verdedigen d.m.v. lichamelijk geweld, juist niet! Het wil meer en meer zeggen dat u ervan bewust gemaakt wordt dat iedereen iets kan overkomen, dus ook u!
Zinloos geweld is een veelgehoorde kreet tegenwoordig, maar als u zichzelf succesvol kunt verdedigen (zeker als u helemaal niet om moeilijkheden vraagt) tegen een overvaller, aanrander, inbreker of verkrachter, is dat in mijn ogen zinvol geweld! Het is helaas niet anders.
Stille tochten houden is mooi en edel; maar redden nu eenmaal geen mensenlevens!
Weerbaar maakt men zich alleen door lichaam, maar ook de geest te trainen! Dagelijks lees je in de krant over aanrandingen, verkrachtingen en berovingen e.d. Tegenwoordig komt hier de cybercrime dan ook nog bij. Evenals vreemd uitziende mensen die iets willen repareren aan je huis en dat dan voor een lage prijs willen doen. Achteraf moet je dan in een keer veel meer betalen! Trap daar niet in en als je het niet vertrouwt, dan stuur je ze weg. Dat is een vorm van voor jezelf op durven komen. Mentale weerbaarheid dus! Ook erg belangrijk lijkt ons.
Het is dan ook geen wonder dat er steeds meer behoefte ontstaat aan zelfverdediging en weerbaarheid. Denk maar aan de treinconducteurs van de NS en ook bus- en Taxichauffeurs die al cursussen zelfverdediging volgden om zich weerbaarder op te kunnen stellen tegen agressieve passagiers. Ik heb zelfs al les gegeven in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en in de 2e Kamer van de Staten Generaal.
Waaruit bestaat “lichamelijke” zelfverdediging nu eigenlijk?
Fysieke Zelfverdediging bestaat in feite uit simpele maar doeltreffende handelingen die dienen om de tegenstander uit te schakelen of uit de weg te gaan.
Logische handelingen die de mens een stuk zelfvertrouwen geven en die niet afhankelijk zijn van kracht, leeftijd of geslacht!
Bij BSC Kokoro zult u leren om te gaan of gebruik te maken van de kracht en snelheid van de aanvaller. Dit door middel van stoten, slagen en trappen, alsmede het afweren en bevrijden van en uit aanvallen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan polsaanvallen, maar ook verwurgingen.
Ook zullen wij ingaan op de wapenwet en verdedigingsmiddelen.
Bron: Mentale weerbaarheid en Fysieke Zelfverdediging. Auteur: Paul Jansen